PDA

View Full Version : Hoten'deki Uygur kagitciligi-Turk basininda

oguzhan
22-02-05, 09:29
degerli Uygur yurttaslari,
Orta Asya Turk kagitcilik mirasina sahip cikabilmis
Hoten'deki kagit zanaatkarlarinin dunyaya tanitilmasinda
geldigimiz son noktada Uluslararasi Islam Sanat Tarih ve Kultur Arastirma Merkezinin organizasyonu ile Yildiz Sarayi Cit kasrinda
acilan Hoten kagidi ile uretilmis sanat eserleri,
konu ile ilgili verilen konferans ve belgesel filmler
ve kitaplarin Turk Sanat ve Ararstirma kamuoyuna sunulan calismalar,

hernekadar Turkiye'deki Uygurlardan ilgi gormese de

22.subat.2005 tarihli TURKÝYE gazetesi sayfa 15 de yarim sayfalik yer ayirmis,
21.subat.2005 tarihli YENI SAFAK gazetesi yer vermis
Kanal5 mulakat icin beklemekte,

ileride TRT ve diger ozel kanallarin gundemine gelecektir,

bu cok onemli tarihi firsata ;
Uygur kagitciliginin
yeniden yasatilip gelistirilmesi ve Turk ve Uygur egitim mufredatina ekleme
arastirma ve egitim calismalarina destek verme zamani coktan gelmis
ve gecmektedir.

ABD'de cok saygin kuruluslardan destek alip 2002 de Washington DC'de
36.Folklife Festival'i icin Smithsonian Institution tarafindan
Uygur kagitciligini arastirmalarimiza binaen tanitma gorevi ustlendigimizde
tasavvurlarimizi asan ve dunya kulturunu takdir seviyesi yuksek
bir milyonu askin izleyici kitlesi ve uluslararasi medyaya
Uygur kagitciliginin dunu ve bugununu tanitma firsati bulduk.

Xinjiang Yerel Hukumeti,Xinjiang Guzel Sanatlar Akademisi,Xinjiang Ressamlar Cemiyeti,Xinjiang Hattatlar Cemiyeti,
Turkiye Istanbul'daki Marmara Universitesi,Mimar Sinan Universitesi geleneksel Turk Sanatlari bolumleri,IRCICA,Turk Kulturune Hizmet Vakfi,Turk Kulturu ve Musikisi Cemiyeti,TC Kultur Bakanligi Guzel Sanatlar Mudurlugu,Halk Sanatlarini Arastirma ve Gelistirme Mudurlugu,Eskisehir Belediye Baskanligi,
ABD'de Paperroad Tibet kurucularý,Atlanta ve Boston'daki kagit muzeleri,World Paper kuruculari,Dard Hunter Kagit Tarihcileri ve Sanatkarlari Cemiyeti,
Basel Kagit Muzesi

Unesco,World Craft Council,Crafts Center gibi
daha uzun bir listeyi olusturan saygin kisi ve kuruluslardan
bugune kadar aldigimiz maddi ve manevi destek ve yapilan ise kiyasla cok mahdut bir butce ile
arastirma,gelistirme,egitim ve uretim calismalarimizi bugun sunabildigimiz neticelere ulastirabildik.

Simdi elimizdeki verileri ve cok kiymetli video arsiv birikimlerini

basta ABD'deki Orta Asya Kulturunu arastiran ve ciddi egitimini veren
Indiana Univ.,Washington Univ.,Harvard Univ.,Aga Han Kutuphanesi,British Library,Musee Guimet,Hermitage Muzesi vb arastirma merkezleri ile
kurguladiktan sonra paylasmak istiyoruz,

Hoten Kagitcilik Tarihi,Ýpek Yolundan Camciligin Tabgac Turkleri tarafindan 3.yyda Cin'e getirilisi,Islam Medeniyetine Orta Asya Turklerinin hediyesi Kagitcilik ve kitap sanatlari tarihinde Uygurlarin yeri ,geleneksel Turk sanatlarinda Hatai-Cintamani-Cin Bulutu ve diger Ipek Yolu desenleri
Xinjiang Petroglifleri ile Venezuela ve diger Amerika ulkelerindeki kaya resimlerinin benzeme sebepleri,Amerikan yerli ve anadolu/Orta Asya halklarinin kullandigi musterek desenlerin kokeni,Kara Kalem hakkinda Ghazi Ahmed arastirmalari,Peru'daki Quetchua dilinin eski Turkceye olan baglantisi,
geleneksel Uygur tebabeti,Orta Asya samanizmi ile gunumuz latin amerika'da benzer inanislar ..... gibi konularda kitaplar yayinlamak istiyoruz,

bugune kadar diger Uygur arastirmalarindan ve arastirmacilarindan,dilbilimcilerinden bekledigimiz
Almanca-Uygurca,Ingilizce-Uygurca,Ispanyolca-Uygurca,Fransizca-Uygurca sozluk ve dil ogretimi konularinda kitap uretme calismalarina da talibiz !

Turk ve Uygur uygarligini son alti yil icersinde basta ABD olmak uzere cok basarili bir sekilde buyuk kitlelere tanitma ve duyurma serefine ulastik.

Simdi yeni hedeflerimiz dunya medeniyetine olan Orta Asya Turk Kulturunun tum katmanlarini Bati dunyasinda dort dilde (Almanca/Ingilizce/Fransizca/Ispanyolca)
yayýnlayacagimiz kitap,video filmiCD,VCD'ler ile kuresel arsivleri,kutuphaneleri,universiteleri zenginlestirmek,guncellestirmek

On iki Avrupa devletinde bulunan muze ve kutuphanelerdeki Uygurca ve eski Turkce
malzemenin son yuzyilin arkeolojik buluntularýn yeni yorum ve tarihlemeleri ile
ortaya cikan Turklerin kagidi Cin'lilerden yuzlerce yil evvel
Cinseddinin batisinda yapmis olduklarinin yeniden arastirilip,
zaten batili tarihcilerin yeni baslattigi Turk kagitciliginin tarihi ve bu sanati aktardiklari Hindistan ve Islam alemindeki tesirleri calismalarina
Turk tarafi olarak beklenen katkida bulunma mesuliyetini yuklenmek,

Xinjiang ve Turkiye'de kaybolan geleneksel kagitcilik,comlekcilik,cinicilik,camcilik sanati ve zanaatlerini ogretmek
ve o bolgede mikro ekonomik sistemler olusturmak.

Kar amaci ve siyaset gutmeyen bu tarafsiz sosyo kulturel calismalarimizin bir parcasi olmak istemekle manen
veya arastirma-gelistirme-yayincilik ve cok onemli sozluk faaliyetlerimize
ivme kazandirmak isteyenler de madde olarak destekte bulunabilirler.

barissever uygarlik calismalari adina,
saygilarimla
oguzhan

bilmas
23-02-05, 01:45
ukuyalmidim, man Hotandin kaysikunila qikkandim

Turan
25-02-05, 12:08
2002 yili Washington D.C'de Ipek Yolu Festivali zamaninda Uyghurlarin Kagitciligi gosterilmisti ve cok buyuk ilgi amerikalilarin tarafindan uyandirdi.
Maalesef, yenide "Cin"sanati olarak belirtilmisti Uygur kagitciligi....

uygur balisi
14-03-05, 12:30
salam mun aley kum uyugur kerindaxlar bundak yelerni bizlerge korsutup bizlerni agah landurgan likin lar ucun siler ge kop reh met men ozem turkiyede yaxay men bundak agahlandurxlaring lar ucun rehmet

oguzhan
14-03-05, 04:36
turan kardes,
smithsonian'in uygur kagitciligini tanitmak ve arastirma vazifesi bana verilmis oldugundan,bu olay cin sanati olarak belirtildigi varsayiminiz, washington'daki diger uygur hemsehrilerimize sormayisinizdan kaynaklaniyor.
lutfen arastirmadan yazi yazmak zahmetine girmeyin,
Sayin Kurban Veli,Dolkun Kamberi ve Ablikim Ilteber beyefendilere
ve bize etkinlik suresince vazifeli Alimcan kardesimize teyit ettirin.
6 seneden beri dunya kagit tarihcileri huzurunda yaptigimiz ve makaleler yazdigimiz bu onemli konuda (maalesef)kelimesini kullanmaya hakkiniz olmadigini belirtirim.

zaten benim garibime giden o kadar uzun gecmisi olan bir konuyu arastirmak ve tanitmaya kalkismak niye bana nasip oldu da ,
o kadar uygur davasi diye biraraya gelmis vatandaslarin aklina gelmemis.

uygurlarin tesekkur edecekleri yerde boyle karalama yapmalari herhalde genetik olsa gerek.
ozur dilemek durumunda kaldiginizi unutmamanizi rica ederim,
saygilarimla,
oguzhan

xinjianlýq Oguz'ga
15-03-05, 03:19
Xinjianlýq Oðuzhan
Siz assimilaye bolgan birsige ohxaysiz. Sunche özinizni mahtasengiz bolmaydu. Siz qim, tarih qim?... Ýsminin mi xýtaycage özgertsen yakxi boludu.

oguzhan

oguzhan
15-03-05, 03:07
edep ve ahlak,
akýl mevcut ise bir vucuttda ruh bulur,
akýl olmayan bir vucutdan
saglýklý bir fikir cýkamayacagýný unutup
cevap verdigim icin
elbette bir insan oldugum icin
özür dilerim,
oguzhan

Uyghur helqi
16-03-05, 02:48
Xitayning keynide yürgen ademde... Sherqiy Turkistan namýný ishletmey Sinkiang yaki Þincang digen ademde... adep ve ahlak yaki akýl bolamdu...

Karahanli-Suvari
19-03-05, 07:02
Sn Oncelikle belirtmek isterimki sn Oguzhan kardesimiz Uygur Turku degil Turkiye Turkudur saniyorum. O yuzdendirki dogu turkistani suanki global bilinen resmi adiyla anmis olsa gerek. Bilip bilmeden hemen birbirinize camur atmayin! Herseyi tersten anlamak zorunda degilsiniz! Amaciniz birlik ve beraberlik ama hernasilsa birbirinizin yarari icin ugrasanlari taslamayi ve kosteklemeye bayiliyorsunuz! Bu camurcularda bir ihtimal aramizdaki hainlerden baskasi degildir!

Sn Oguzhan ilettiginiz haberden dolayi oncelikle teskkur etmek isterim ve daha sonrada ayni saygi cercevesinde sitemlerimi iletirim. Unutmayinki Uygur, kazak, turkmen ve azeri diye kavramlar yoktur! Hepsi TURKtur! Ancak nam belirtiliken Uygur Turku, Azeri Turku kullanilabilir dolayisiyla yuce TURK milletinin genine toz kondurmak kendi geninizede soz etmek demektir. Tanri Turku Korusun!

Saygilarimla,

Karluk Beyi (Karahanli Suvari)

Karahanli-Suvari (Karluk Beyi)
19-03-05, 07:06
Sn Oncelikle belirtmek isterimki sn Oguzhan kardesimiz Uygur Turku degil Turkiye Turkudur saniyorum. O yuzdendirki dogu turkistani suanki global bilinen resmi adiyla anmis olsa gerek. Bilip bilmeden hemen birbirinize camur atmayin! Herseyi tersten anlamak zorunda degilsiniz! Amaciniz birlik ve beraberlik ama hernasilsa birbirinizin yarari icin ugrasanlari taslamayi ve kosteklemeye bayiliyorsunuz! Bu camurcularda bir ihtimal aramizdaki hainlerden baskasi degildir!

Sn Oguzhan ilettiginiz haberden dolayi oncelikle teskkur etmek isterim ve daha sonrada ayni saygi cercevesinde sitemlerimi iletirim. Unutmayinki Uygur, kazak, turkmen ve azeri diye kavramlar yoktur! Hepsi TURKtur! Ancak nam belirtiliken Uygur Turku, Azeri Turku kullanilabilir dolayisiyla yuce TURK milletinin genine toz kondurmak kendi geninizede soz etmek demektir. Tanri Turku Korusun!

Saygilarimla,

oguzhan
20-03-05, 12:43
Karluk Beyi Efendi'ye,
ilginiz icin tesekkur ederim.
turkiye dogumlu bir uygurum,
uygur ozerk bolgesinde evlendim,
uygur kulturunun kuresel tanitimini yapiyorum,
elbette Turk dunyasi bir butundur,
ben ayrintilarda butunu gormeye ve gostermeye calisiyorum,
aslina bakarsaniz bu tur uygur web siteleri henuz layik olduklari
dile,dusunceye,nezakete ve insancilliga
ve olmalari gereken seviyelere ulasamamislar,
keske baska milletden olma duygularini korukleyen
bu milletden olmasa idim.
Cenabi Allah kullarina bu sansi tanimamis,
hangi ana babadan ve/ya milletten/cografya'dan....

Her seyi uygurlara mal etme aliskanligi beni sizden daha cok rahatsiz ediyor,
biri tutmus uygur tarihi 20.000 yil oncelerine gidiyor demis,
hemen atliyorlar,ne elestiren var ne de sual soran.
akupunkturu da uygur icadi dediler,hala dunya kamuoyunu tatmin edici belgeler bu konuda sunulmadi.

bir uygur atasozu aklima geldi;
pulu barning gepi ong,
pulu yokning gepi tong!

belki de Turkce'si;
zengin malini dagdan asirir,
garip duz yolda sasirir,

size sihhat dilerim,
oguzhan

Doðu Türkistanlý Uyghur Türkü
20-03-05, 01:24
Uygur Türkü olmaktan utanç duyan Oðuzhan adlý Çinperest midemizi bulandýrýyor. Türk'ün yurduna Doðu Türkistan demekten aciz olan bu onursuz insana daha fazla tahammül gösteremeyeceðim. Site yöneticilerinin de bunu dikkate almasýný, Oðuzhan denilen Xýtayperestning mesajlarýný siteden kaldýrmalarýný rica ediyorum.
keske baska milletden olma duygularini korukleyen
bu milletden olmasa idim.
Cenabi Allah kullarina bu sansi tanimamis,
hangi ana babadan ve/ya milletten/cografya'dan....

oguzhan
21-03-05, 06:34
Ayinesi isidir kisinin
lafa bakilmaz....

Allah'a sukur ne Turk ne de Uygur olmaktan sikayetim yok.
Yaptigim isleri de dunyaca kabul gormus ilmi ve ilgili platformlarda yaptigimi
bilmesi gerekenler biliyor,

beni utandiran buraya seviyesiz ve dusuncesiz yazilar yazip,
olmayan akillarinca karalamaya calisanlar,
ve maalesef kendini Uygur veya Turk zannedenler.

senelerden beri Cinlileri kotuleyip cin mallarini Turkiyeye sokan ve copluge donduren uygurlar,
Turkiye'deki ipek ve diger ticaretleri sorumsuzca iflas ettirip
ve kendilerini Turk topraklarina kabul edenlere nankorluk edenler,

cinden gelip biz doktoruz eczayiz diye Turk halkinin sagligiyla oynayan kisiler,
benim evimde cinden getirdigim ilmi kitaplardan baska birsey olmadigi halde,
evinde cin vazosundan termosuna kadar cin mali bulunduranlar herhalde daha cinperest olmali,

tabii elbette ki onurum oldugu icin ,
ve uygurlarin kendi kendilerine oyalandiklari,ve kendi kendilerini kotuledikleri,
ahlak kurallarindan bihaber kisler arasinda yerim de olamayacagi icin
ayrica sanki soyleyecek birseyi varmis gibi cevap yazma
ve nefret kusmayi da marifet sayan

sozde dogu turkistanli ve sozde uygurperestlerin arasinda yerim olmadigini
ben anlayamayip hatirlattiklari icin de cok mutesekkirim,

Allah'a sukur ku ben kibar ve centilmen bir vatandas goruntusu bugune kadar vermis oldugumdan,verecegim cevaplar da onlarinki kadar sert olmasi gerekmiyor
cunku herkes kendi anladigi dilde duygularini ifade edebilir,

Sorun su ki biz Turkiye'ye Mehmet Emin Bugra ve Isa Yusuf Alptekin Bey'ler ile gelmisiz,zaten bu kisler de zaman zaman fikir ayriliklarina dusmus hemsehrileri tarafindan benzer adlar ile anilmislardi,
demek ki cephenizde bir inkisaf yok,

ben ipek yolu uzerindeki sadece Uygur degil tum Turk kulturu ile ilgileniyorum,

dunya kamuoyunu ilgilendiren bazi bulgu ve calismalarim Uygurlar ile ilgili oldugu icin,
olasi konuya merak duyan kisileri ilgilendirir diye esas yazimi yazmistim .

Ote yandan ,sadece acidigim icin ve yaptiklari ve yazdiklari,dusuncesizlikleri ile Uygur davasina zarar veren kisler icin de Yuce Tanri'dan hidayet,
kendime de boyle insanlara katlanabilmek icin sabir diliyorum,

Sergilerime gelenler bilir,sanatimda Magreb'den Masrek'e Esma Ul Husna,
cenabi Allah'in 99 guzel ismini yazdigimi,
ve bunlari yazarken de o sifatlar hakkinda dusunerek,
kendimi gelistirmeye calistigimi da...

tavsiye ederim

yaratiklari severiz,
yaradandan oturu.......

saygilarimla,
oguzhan

Karahanli Suvari (Karluk Beyi)
21-03-05, 02:28
sn Oguzhan,

soylemek istediklerinizi cok iyi anladigima inaniyorum. yazinizda haklilik payi iceren bircok nokta bulunmakta. Evet, Turkiyede bulunan uygurlarýn bir cogunda kutlu inanca duyulan saygi ve birlikten cok bir ic ihanet ve cekememezlik yer edinmis durumda. Benim davam hicbirzaman sadece Dogu Turkistan olmadi ve olmayacaktir. Vatan ne Turkiyedir Turklere ne Turkistan, vatan buyuk ve muebbet bir ulkedir Turan! Benim kutlu davam da buyuk ve muebbet olan bu ulkedir, Turan! Birkac serefsiz belkide dolandiricilik yapti ve belkide Turk halkinin sagligiyla oynadi. Ama unutmayiniz ki her millette dolandirici ve sahtekar insanlar vardir. Yazinizin en tasvip etmedigim bolumu ise asagilik ve hain olan her sucu sanki Uygur Turklerine yuklemektesiniz... Gorende uygurlari dunyayi karanliga surukleyen bir toplum sanacak. Gelelim Turkiyeyi pislikle dolsuran millete... Evet TUrkiye ve ozellikle istanbul bundan 50 sene evveline kadar goz kamastiran bir mekandi ancak hernedense neidigi belirsiz bir milletin akinina ugrayarak mahvoldu gitti... Ama yanildigin nokta bu milletin Uygurlar degil Kurtler olmasidir! Ve kendini uygur olarak niteleyen bazi kendini bilmez insanlarin yaptiklarini tum Turk-Uygur milletine maal etmeniz beni epey bir hiddetlendirdi diyebilirim. Bilinçli olduðunuzu öne sürüyorsanýz bunu kendi milletinize karþý geliþtirdiðiniz kin, öfke ve önyargýyla deðil mantýklý deðerlendirmeler ve tahlillerle yapmalsýnýz. Kiþilerin hatalarý asla bütün millete maal edilemez bunu aklýnýzdan asla cikarmayin! Birbirimize ihtiyac duydugumuz bu zamanlarda ayrilikci ve koreltici zihniyetler enson gerek dudugumuz seydir... Yuce Allahtan dilerimki aklini basina toplayasin ve olaylara biraz daha genis acidan bakabilsesin... Burdaki insanlarin hassas oldugu bazi konular vardir ve bunlardan biride kendi vatanlarina dusmanin taktigi isim olan Xinjiangla anilmasi olsa gerek... Guney Dogu Anadolu bolgesine Kurdistan diye hitap etmeye kalkan birine Turk halki nasil tepki gosterirse burdaki insanlarinda kendi topraklarina düþman adý koymasý okadar derinden etkiler ve tepki göstermeleri en doðal haklarýdýr... Düþünceleriniz belki saf ve iyi niyetli ama herzaman iyi niyet iþi götürmez... bu zor mücadele günlerimizde yanlýþ anlaþýlmalara meal vermemeliyiz...

Titre ve kendine gel Turk! Bu vatan senin! Bu millet senin! Sahip cik kendine! Sahip cik topragina!

saygilarimla,

Volkan
25-03-05, 02:29
Turkistan ve Turkiye Turku kardestir, ayirmaya calisan kallestir. Atamiz, dilimiz, dinimiz, kanimiz ayni.

ayni elin birer parmagiyiz, ayni agacin dallariyiz.

Saygilar,

Volkan